Mládež - Poslední smeč 2023

09.06.2023 Klub

Vítejte zpět u dalšího článku o volejbalové mládeži AERA z mé malé pisatelské dílničky, tentokrát to bude trochu jiné. Ptáte se proč? No…protože v květnu se hrál jen jeden turnaj, kvalifikace o extraligu kadetů. A k tomu bych se upřímně raději moc nevracel. Vy, co víte, tak určitě chápete, kdo neví, ať se snad ani neptá. Extraliga kadetů příští rok prostě nebude.

Proto si dnes budeme povídat o něčem jiném, a to poslední smeči, kterou jsme uspořádali 19. května na antukových kurtech. Bylo to opět skvělé a přišlo zase hodně lidí. Jen v týmu starších žáků to vypadalo, že si kluci popletli termíny. Nevadí, zvládli jsme to i tak. Důležité bylo, že se všichni dobře bavili. V turnaji bylo jako obvykle na co koukat, když promícháte hráče s rodiči, vždy je to hodně zajímavé. A co teprve následný souboj týmu rodičů proti výběru nejstarších hráčů. Musím říct, že jsem viděl zákroky, o kterých jsem ani nevěděl, že existují. Přišlo mi, že se krom volejbalu hrál občas i fotbal, tenis a házená. A těch emocí a radosti z každého vybojovaného balónu, dalo by se na to dívat celý den. Kdyby se ovšem nesetmělo, a nebylo tolik piva…

Celkově to bylo skvělé, děkujeme všem, kteří přišli a přinesli třeba něco dobrého. Také děkujeme za celoroční podporu v naší práci, bez vás, rodičů, bychom nezvládli skoro nic. Všem klukům také děkujeme za hodně dlouhou, ale výbornou sezónu, je radost na vás koukat, jak se zlepšujete.

Pokud jste si mysleli, že to tady ukončím bez připomenutí našeho malého dojemného okamžiku, tak jste se mýlili. Asi byste měli začít hledat kapesníčky, protože se vrátíme trochu do minulosti. Jak již mnoho z vás ví, tak se s námi letos loučí trenérky Monča a Verča. Rád bych zde každé věnoval pár slov.

Verča Kaprálková začala trénovat před 6 lety, kdy její syn Ondra přišel do mladších žáků. A Verča, jak je jí vlastní, se nabídla Monice, že jí s trénováním bude pomáhat. Ani ona sama určitě nečekala, že u trénování zůstane dalších 6 let. Její vliv byl ale znatelný okamžitě, hlavně díky neustálé dobré náladě a obrovskému srdci, které dokázalo pojmout spoustu mladých začínajících volejbalistů. Postupně se učila i trenérským dovednostem a stala se neoddělitelnou součástí trenérského týmu mladších žáků. Verči přínos byl nedocenitelný, kdykoliv bylo třeba cokoliv zařídit nebo odtrénovat, udělala si čas a s úsměvem na tváři se objevila v hale nebo na antuce. Pro někoho se to zdá jako samozřejmost, ale Verča má takové hodnoty, které v dnešním světě už moc nenajdete. Takže Veru, moc děkujeme za ta léta, co jsi s námi strávila, budeš nám opravdu chybět.

No a pak je tu Monča Malá, co bych vám tak vyprávěl. Když jsem já jako malý kluk začínal před dvaceti lety s volejbalem, Monča už trénovala. Celkem odtrénovala neuvěřitelných 22 let. Prošlo jí pod rukama spoustu skvělých volejbalistů, Martin Hladík může být prvním příkladem. Čerstvý mistr ČR ve volejbale, Monči syn Honza Vodička je asi tím nejzářnějším. A spousty dalších mladých volejbalistů, kteří se následně dostali na nejvyšší volejbalovou úroveň. Za mých mladých let bývala Monča mnohem přísnější, časem začala trochu povolovat opasek přísnosti, ale ani to nebylo na škodu. Myslím si, že si začala poté trénování více užívat. A kolik do klubu přivedla budoucích volejbalistů díky partnerství se školou, to také nesmím opomenout. Těžko byste hledali v novodobé historii mládežnického volejbalu v Odoleně Vodě člověka, který tady zanechal větší stopu. Nerad bych, aby se na Moniky přínos zapomínalo, byla a je obrovský profesionál, vždy si šla za tím, co jí přišlo správné a mladí hráči z toho profitují do dnes. Vždyť byla také součástí trenérských týmů reprezentačních výběrů. Pokud se ptáte, jak takového člověka nahradit, tak to prostě nejde, ale uděláme vše, co je v našich silách.

Holky nám budou obrovsky chybět, nejen z hlediska trénování volejbalu ale také naší trenérské party. Posledních pár let jsme se snažili v mládeži vytvořit něco navíc a myslím, že se nám to celkem povedlo. Konec konců tyto články jsou toho důkazem. Pro tuto sezónu to je s největší pravděpodobností článek poslední. Doufám, že jsou pro vás články alespoň mírným nahlédnutím na to, co se ve volejbalové mládeži děje. Určitě se pokusím v článcích pokračovat i v příští sezóně, když to jen trochu čas dovolí.

Já se tady rozloučím, ale víte co by bylo hezké? Kdybyste pod článkem na Facebooku nebo Instagramu zanechali Monče a Verče nějaké vzkazy, vzpomínky nebo společné zážitky. Myslím si, že by to holky potěšilo.

Mějte se krásně a přeji hezké prožití letních měsíců,
Matěj

Děkujeme městu Odolena Voda za finanční příspěvek pro mládež na rok 2023.